SALAH ERTI HUKUM JAMAK DAN QASAR

Originally posted on Melayu Sejati, Islam di Hati:

2015-01-19-11-30-15-1

Allah Subhanahu wa ta’ala memberi dua kemudahan atau keringanan kepada orang yang bermusafir untuk melaksanakan solat iaitu JAMAK dan QASAR.

  1. SYARAT JAMAK DAN QASAR

Untuk seseorang itu mendapat kelayakan rukhsah(keringanan) solat musafir(jamak dan qasar) mestilah menepati beberapa syarat. Berikut adalah syarat-syarat yang dimaksudkan (Rujuk: al-Fiqh al-Manhaji ‘ala Mazhab al-Imam al-Syafi’ie, Jilid 1, Bab Solat Musafir) :

Pertama: Mestilah berada di dalam keadaan bermusafir iaitu perjalanan ke destinasi sekurang-kurangnya dua marhalah.

Solat yang telah masuk waktunya tetapi belum ditunaikan sebelum memulakan perjalanan tidak boleh diqasarkan kerana dia belum dikatakan sebagai musafir ketika solat tersebut wajib ke atasnya.

Sebagai contoh: Ali mahu pergi ke Johor Bahru, ketika dia hendak bertolak(masih di rumah) waktu zohor sudah pun masuk, maka dia wajib menunaikan fardu Zohor bukan menangguhkan solat fardu itu di luar untuk diqasarkan dan dijamakkan dengan Asar. Ini kerana setiap muslim diwajibkan mengerjakan solat fardu apabila masuknya waktu solat.

Kedua: Perjalanannya telah melepasi…

View original 1,651 more words

mimpi

sharing

dlm doa sy sentiasa mohon pd Allah swt dan impikan utk pengakhiran hidup ini dalam husnul khatimah.. mlm tadi saya bermimpi seorang arwah yang sy x igt siapa menceritakan tentang suasana dipilih tggl di Taman Syurga di alam barzakh kerana beliau meninggalkan dunia ini dalam husnul khatimah..

dan saya bertanya ttg mereka yang Allah swt tetapkan dlm su’ulkhatimah. arwah yang dipilih itu bercerita ttg pengalamn dia mendengar tangisan dan jerit pekik dari ‘pintu’ sebelah… yaRabbi semoga kita semua tergolong dlm kelompok husnul khatimah.. insyaAllah

adakah masih berpeluang diri ini utk menikmati Ramadhan seterusnya?

NURUL SYAMIL 11/7/15

ANA KHAIRUN MINHU

Terima peringatan pada pagi ini melalui what’s app:

Fwd: Assalamualaikum
Takzkirah ramadhan

Sebaik mana pun diri kita, sebanyak mana pun amalan kita, setinggi mana pun kedudukan kita, jangan sampai kita mempunyai walau sebesar zarah pun perasaan bahawa kita lebih baik daripada orang lain..

Hari ini, ramai org bersolat di masjid, membaca Al-Quran, memberi sedekah, menunaikan solat sunat, menuntut ilmu.. Tetapi ramai juga dalam masa yang sama terdetik di dalam hatinya bahawa dia lebih baik daripada sahabat-sahabatnya yang tidak melakukan apa yang dia lakukan..

Jika kita mempunyai perasaan seperti ini, berwaspadalah.. Sesungguhnya perkataan ANA KHAIRUN MINHU (aku lebih baik daripadanya) merupakan perkataan yang telah menukarkan iblis laknatullah daripada seorang hamba Allah yang paling MULIA di sisi-Nya kepada makhluk yang paling HINA sehinggalah ke hari kiamat..

Iblis yang dahulunya lebih tinggi darjatnya daripada para malaikat, setelah melafazkan perkataan ANA KHAIRUN MINHU, kini menjadi makhluk paling dilaknati Allah.. Hanya kerana merasakan dirinya lebih baik dan lebih suci daripada Adam a.s. dan enggan tunduk hormat kepadanya..

Maka, fikirkanlah sehina mana martabat kita di sisi Allah yang sudah sedia kala hina lagi apabila kita merasakan diri kita lebih baik daripada sahabat-sahabat kita, walaupun ilmu dan amalan kita lebih banyak daripada mereka..

Syaitan lebih menyukai hal ini daripada pelaku maksiat.. ini kerana pelaku maksiat tahu bahawa mereka melakukan maksiat dan sedar akan dosanya.. Tetapi golongan yang bersifat holier-than-thou ini sampai bila-bila tidak akan menyedari bahawa dirinya melakukan dosa yang sangat besar impaknya.. Dia akan terus merasakan dirinya suci dan soleh serta mengganggap sahabat-sahabatnya yang lain sebaliknya..

Semoga Allah menjauhkan diri kita daripada sifat yang terkutuk ini..

moga BERMANFAAT….
Berikut…
juga pesanan untuk diri saya sendiri dan Saya sampaikan buat sahabat-sahabat, mungkin ada sikit pahala buat saya, walaupun saya tak mampu untuk laksanakan 7 Sunnah Hebat ini.

Tujuh sunnah Nabi SAW itu adalah:

Pertama:
**********
Tahajjud, kerana kemuliaan seorang mukmin terletak pada tahajjudnya. Pastinya doa mudah termakbul dan menjadikan kita semakin hampir dengan Allah.

Kedua:
*********
Membaca Al-Qur’an sebelum terbit matahari, alangkah baiknya sebelum mata melihat dunia, sebaiknya mata membaca Al-Qur’an terlebih dahulu dengan penuh pemahaman. Paling tidak jika sesibuk manapun kita, bacalah ayat 3Qul, atau ayat qursi.

Ketiga:
*********
Jangan tinggalkan masjid terutama di waktu subuh. Sebelum melangkah kemana pun langkahkan kaki ke masjid, kerana masjid merupakan pusat keberkahan, bukan kerana panggilan muadzin tetapi panggilan Allah yang mencari orang beriman untuk memakmurkan masjid Allah.

Keempat:
***********
Jaga sholat dhuha, kerana kunci rezeki terletak pada solat dhuha. Yakinlah, kesan solat dhuha sangat dasyat dalam mendatangkan rezeki.

Kelima:
*********
Jaga sedekah setiap hari. Allah menyukai orang yang suka bersedekah, dan malaikat Allah selalu mendoakan kepada orang yang bersedekah setiap hari. Percayalah, sedekah yang diberikan akan dibalas oleh Allah berlipat kali ganda.

Keenam:
**********
Jaga wudhu terus menerus kerana Allah menyayangi hamba yang berwudhu. Kata khalifah Ali bin Abu Thalib, “Orang yang selalu berwudhu senantiasa ia akan merasa selalu solat walau ia sedang tidak solat, dan dijaga oleh malaikat dengan dua doa, ampuni dosa dan sayangi dia ya Allah”.

Ketujuh:
*********
Amalkan istighfar setiap saat. Dengan istighfar masalah yang terjadi kerana dosa kita akan dijauhkan oleh Allah.
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

Sebarkanlah ilmu ini, dan anda tidak akan rugi sedikitpun.

Kos Untuk Bina Sebuah Rumah

Berapa Kos Untuk Bina Sebuah Rumah? Sebenarnya Sangat Murah! | Harga rumah memang tak pernah turun dan kenaikannya semakin membimbangkan ramai generasi muda terutama yang baru tamat pengajian universiti, baru mula bekerja dan berkahwin. Persoalannya, berapa sebenarnya harga kos utk membina sebuah rumah?

rumah

Jawapan :

Ambil contoh rumah bungalow yang ditawarkan oleh Pemaju Perumah , Harga rumah bungalow antara RM266k ~ RM419k. Harga purata : (266 + 419) / 2 = RM342.5k. Maka Harga Rumah Bungalow yang sederhana dari segi keluasan dan rekabentuk adalah RM 342,000.00 sebuah. Tetapi kita andaikan lebih rendah iaitu = RM320.000.00 sebuah

Kadar Harga Kontraktor per kaki persegi antara RM105 ~ RM125. Ini adalah harga standard bagi sebuah banglo. Andaikan RM110 per ka persegi. Sekadar contoh ambo ambil keluasan 1650ft2 termasuk porch

Luas lantai = 1400 ft2, Maka Harga bagi luas lantai kawasan yang berdinding (build up area) adalah RM110 x 1400ft2 = RM154,000.00. Kawasan yang tidak berdinding spt porch, varendah dll.
Gross area 1650ft2 – build up area 1400ft2 = 250ft2

Bagi kawasan yang tidak berdinding harga standard sekitar RM65 ~ RM75per ft2. Andaikan RM70/ft2, Maka harganya adalah RM70 x 250ft2 = RM17,500.00. Kos pembinaan rumah tidak termasuk pagar = RM154,000.00 + RM17,500.00 = RM171,500.00

Kos pembinaan pagar batu-bata diikat setinggi 600mm dan disambungkan dgn. pagar berangkai (chain link) setinggi 900mm termasuk pre cast tiang pada setiap 3.0meter. = RM 22,000.00
KOS PEMBINAAN BUNGALOW RM 171,500.00
KOS PEMBINAAN PAGAR + RM 22,000.00
_____________________________________________
HARGA KONTRAKTOR = RM 193,500.00
NILAI TANAH TAPAK RUMAH = RM 95,000.00
——————————————————————————–
JUMLAH KESELURUHAN = RM 288,500.00
========================================
HARGA YANG DITAWARKAN OLEH PEMAJU = RM 320,000.00
HARGA BUNGALOW TERSEBUT = RM 288,500.00
——————————————————————————-
MAKA KEUNTUNGAN PEMAJU = RM 31,500.00
==============================================
SEKARANG AMBO TUNJUKKAN BERAPA BANYAK DUIT YANG DAPAT ANDA JIMATKAN JIKA MENGURUS SENDIRI PEMBINAAN RUMAH ANDA/ANDA SEBAGAI KONTRAKTOR UNTUK KENALAN ANDA….
HARGA KONTRAKTOR = RM 193,500.00

Jika nak mengurus sendiri pembinaan rumah anda kena cari dan direct deal dengan tukang rumah.
Kadar Harga semasa tukang rumah adalah sekitar RM18 ~ RM24 per ft2. Jika seperti bungalow kadar harganya adalah RM21 atau RM22/ft2. Ambo andaikan RM22/ft2

Maka harga upah tukang rumah bagi luas lantai yang berdinding adalah
RM22 x 1400ft2 = RM30,800.00
Bagi carporch, varendah dll. kadar upah adalah RM14/ft2
maka upahnya adalah RM14 x 250 = RM 3,500.00
Upah bina pagar RM 6,000.00
Oleh itu RM30,800.00
+RM 3,500.00
+RM 6,000.00
_________________________

RM40,300.00
Lain-lain kerja/kos yang berkaitan:-
Upah kerja mengecat————pukal———————RM2,500.00
Upah pasang jubin lantai dan dinding—per ft2 dan pukal—-RM3,500.00.00
Pintu Sliding (pemasangan + bahan)———-pukal—————–RM1,700.00
Kerja letrik (kerja pendawaian + barang + deposit TNB)——RM6,000.00
kerja paip (kerja pemasangan + barang + deposit JBA)—-pukal———–RM4,000.00
Sewa mesin pengorek tanah (backhoe)——-anggaran——RM2,000.00
Mesin pembancuh konkrit————-RM400/bulan———-RM2,400.00
Kos luar jangka——————-anggaran—————–RM1,000.00
Kos pengurusan———————————-anggaran———————————RM2,000.00
________________________________________________________________
JUMLAH LAIN-LAIN KOS YANG BERKAITAN = RM25,100.00
=================================================================

SEKARANG AMBO TUNJUKKAN BERAPA BANYAK DUIT YANG DAPAT ANDA JIMATKAN JIKA MENGURUS SENDIRI PEMBINAAN RUMAH ANDA….HARGA KONTRAKTOR = RM 193,500.00. Jika nak mengurus sendiri pembinaan rumah anda kena cari dan direct deal dengan tukang rumah.

Kadar Harga semasa tukang rumah adalah sekitar RM18 ~ RM24 per ft2. Jika seperti imej bungalow di atas kadar KOS UPAH TUKANG KESELURUHAN + BEKALAN LETRIK DAN AIR
RM40,300.00 + RM 25,100.00 = RM65,400.00
SECARA ASASNYA KOS PEMBINAAN RUMAH DIPECAHKAN KEPADA 3 PERKARA IAITU:-
BAHAN BINAAN———————–1/3
UPAH TUKANG/PEKERJA——–1/3
KEUNTUNGAN KONTRAKTOR—1/3
KIRAAN HARGA KONTRAKTOR ADALAH RM 193,500.00
TOLAK UPAH TUKANG / PEKERJA RM 65,400.00
_______________________
= RM 128,100.00

ANGGARAN KOS BAHAN BINAAN DAN KEUNTUNGAN KONTRAKTOR
RM 128,100.00 / 2 = RM64,050.00
MAKA RINGKASAN ANGGARAN KOS BAGI PEMBINAAN RUMAH BUNGALOW
KOS BAHAN BINAAN =RM64,050.00
KOS UPAH TUKANG/PEKRJA =RM65,400.00
KEUNTUNGAN KONTRAKTOR =RM64,050.00
______________________________________________________
RM 193,500.00
=============================
Daripada Analisa Kos Pembinaan Rumah Bungalow di atas didapati keuntungan yang diperolehi oleh kontraktor yang anda lantik adalah RM64,050.00. Jadi kenapa anda tidak berminat untuk membina rumah sendiri ataupun menjadi kontraktor binaan untuk mengurus dan membina rumah orang lain..

*Terima kasih kpd Putera Farid kerana sudi bkongsi info bguna ini.. via budakhutankampung.

sumber: om-fabulous.blogspot.com

Petua mencari barang hilang

Subhanallah hebat sungguh kuasamu ya-allah terima kasih y sudi share petua ni pada sy ” 2hari wallet sy hilang akhirnya ada juga walaupn dlm nya x kembali padaasal n duit tinggal 100 je ” sy rasa sungguh rugi kalau sy x share ngn u all so cuba laa petua ni k mana y dah kehilangan barang tu

️Petua Untuk Mencari Barang Yang Hilang

Pernahkan anda terlupa di mana letaknya barang yang anda simpan di dalam rumah kerana terlalu lama disimpan ataupun barang itu hilang di kawasan halaman rumah ataupun di mana juga? Untuk mencarinya bukanlah perkara yang mudah dan mungkin sehingga berpeluh dibuatnya pun masih belum berhasil untuk menemuinya. Untuk membantu anda mudah untuk mencari sesuatu yang anda cari, amalkanlah petua ini:

Petua 1. Baca SELAWAT (berulang-ulang kali) ketika anda sedang mencari barang itu sambil fikiran anda ingatkan kembali bilakah waktu akhir anda Nampak atau pegang barang itu. Sekiranya barang itu masih ada di dalam rumah anda, anda akan menemuinya semula.

Petua 2.
Baca:
1. Al-Fatihah 7 kali
2. Al Fath 1-3 7 kali
3. Al Khafi Ayat 19 7 kali
4. Surah Al-Ikhlas 7 kali
5. Selawat 7 kali
6. Ya Allah 3 kali.
7. Kemudian wirid ‘Ya Hafiz’ 119 kali
8. Sesudah selesai semuanya, tadahkan tangan lalu berdoa, mohon dari ALLAH pertolongan supaya dipulang/digantikan barang yang hilang tersebut.

Petua 3: Doa yang menjadi amalan para awliya’ dan solihin yang terdapat di dalam kitab Bustanul Arifin (Taman Orang-orang yang A’rifin / Ahlillah / Awliya’ Allah) tulisan Imam an Nawawi. Imam Nawawi meriwayatkan doa ini daripada kitab Risalah al Qusyairiah tulisan Imam Abul Qasim al Qusyairi radiyAllahu anhu di dalam bab ‘Karamah Awliya’.
Doa itu adalah:

“ Ya Jami’an Naasi li yaumil la raiba fihi, ijma’ alayya dhollati”

Maksudnya: “ Wahai Tuhan yang menghimpunkan manusia pada hari yang tiada keraguan padanya,himpunkanlah aku dengan barang aku yang hilang itu.”

Berkata Imam Nawawi:
“ Sebenarnya doa ini telah saya cuba maka saya mendapatinya sangat bermanfaat dan menjadi sebab untuk mencari barang yang hilang itu dengan tidak bersusah payah mencarinya. Barang itu juga tidak jauh dari tempat yang kita sangka. Saya juga telah mendengar perkara yang sama daripada Sheikh al Hafiz Abu Baqa’ ketika beliau mengajarkan doa ini dahulu kepada saya.”

————from fb

Kesian this girl.

Guys, Girls, please don’t compare your experiences in the time of pregnancy, delivery, etc2 with others in a way that will make them feel down. Kalau nak share untuk beri ketabahan dan semangat silakan.

I just nak share sikit.

Sama macam isteri saya, induce bermula jam 9pagi, sampai jam 9malam, sakit berguling-guling, bukaan stuck 6cm, jam 10 malam air ketuban dipecahkan, masuk labour room, ambil air tulang, etc etc, sampai ke subuh, sampai wife dah lemah longlai tahan sakit, tiada daya dah nak push, sampai dia sebut di telinga saya, “ayang sanggup korban apa saja demi anak, jaga anak kita baik-baik” saya turun solat subuh mengigil, fikirkan baby dan ibu. 6.45 baru masuk bilik bedah, jam 8 baby ditolak keluar dari bilik bedah, jam 9 mak ditolak dari bilik bedah.. jam 10 baru mereka bertemu.

Maknya terus peluk cium, macam tak sakit ceaser. dah la bawah pun dah kena gunting dan jahit, perut lagi.

But, betul seperti nota dalam photo di atas, orang sekeliling main peranan. Alhamdulillah, ibu dia dan ibu saya sebagai mertua pun turut membantu beri semangat walaupun mulanya strict sebab wife operate. tapi tak pernah kami lunyaikan semangat isteri dengan kata-kata orang lain mudah beranak, atau ibu mudah beranak, etc2.

Every pregnancy totally akan ada kelainan dari yang lain. begitu juga delivery. Cannot compare dengan yang lain. ada yang mudah bersalin tapi baby ada compilation etc, prolong jaundice etc, ada yang susah bersalin, operate, vacuum, etc2.

sebagai wanita pun, patutnya lebih faham perasaan wanita mengandung, lepas bersalin dan dalam pantang. jangan nak ada ego sebab mudah bersalin, atau bersalin hospital private ke, atau nak ego homebirth ke waterbirth ke. Kalau antara suami pun, jangan juga compare, “my wife senang la bersalin, why your wife susah bersalin, banyak dosa dengan you ke?” ” you tak maafkan dosa your wife ke, kenapa dia susah bersalin etc2″ atau kalau ada rakan sekerja yang berstatus suami, terutama 1st child, minta pendapat, or terpaksa cuti, balik awal, datang lambat sikit sebab wife pregnan, alahan, atau berpantang, fahamlah. dan jangan pula compare “orang lain pun beranak, tak datang lewat pun, orang lain pun ada anak 2-3-4 dah anak, tak perlu cuti pun” because we are different.

Maybe yang tak perlu cuti tu sebab dah kawin pun duk dengan parents, so parents boleh take care. maybe yang kena cuti tu or datang lewat, balik awal, tak ada sedara mara atau keluarga terdekat nak di harapkan, jadi suami lah yang kena take care.

Jangan ambil peluang buat alasan pula. be honest.

i’ve quit my old job because my wife need extra care masa dia mengandung sebab baby compilation. Sebab saya buat kerja design dari mana-mana pun boleh tak perlu ke pejabat boleh selesai kerja, tetapi itulah, tak semua orang faham dan asyik nak compare dengan pengalaman dengan isteri sendiri atau kelahiran anak sendiri. “aku dah anak 4, takde pun kena macam tu” ” orang lain beranak jugak, takde pun macam ni macam tu”.

My wife babynya asal kembar, gugur seorang, dan tinggal seorang yang perlu extra care.

Alhamdulillah, Alhamdulillah, Alhamdulillah, Alhamdulillah.
Allah swt beri kelebihan dan kelapangan dan tambah rezeki yang berganda-ganda after i quit that job.

Alhamdulillah, Alhamdulillah, Alhamdulillah, Alhamdulillah. Wife sihat, baby sihat sejahtera, soleh dan beriman serta bertaqwa hendaknya inshaaAllah.

Everytime teringat segala peristiwa ini, tak sanggup rasanya nak marahkan isteri, tinggi suara, apatah lagi angkat tangan. apatah lagi nak dera baby. gigil kalau tengok video orang dera baby.takkan sebab terlalu mudah bersalin pula kan?

Moga yang meluahkan perasaan ini, suaminya ambil peranan, jika perlu bawa ke mana-mana untuk kerehatan, bawa. Jika perlu cuti, cutilah, teman isteri. Allah swt akan beri jalan penyelesaian.

Bahkan, tentu kalian ada pengalaman dan cerita sendiri yang berharga bagi diri dan keluarga kalian.

Now dalam dilema pula isteri saya untuk terus bekerja, atau menjaga baby sendiri. Pastinya, Allah swt tempat rujukan dan minta bantuan untuk membuat keputusan kerana dia Maha Mengetahui. we don’t.

RezekiNya Luas. Alhamdulillah

beautiful things to say to your kids

You never know the words that  your kids will carry with them the rest of their lives.

May these words  inspire you to turn to your child and say something like:

  1. You are loved
  2. You make me smile
  3. I think about you when we’re apart.
  4. My world is better with you in it.
  5. I will do my best to keep you safe.
  6. Sometimes I will say no.
  7. I have faith in you.
  8. I know you can handle it.
  9. You are creative.
  10. Trust your instincts.
  11. Your ideas are worthwhile.
  12. You are capable.
  13. You are deserving.
  14. You are strong.
  15. You can say no.
  16. Your choices matter.
  17. You make a difference.
  18. Your words are powerful.
  19. Your actions are powerful.
  20. Your emotions may be powerful.
  21. And you can still choose your actions.
  22. You are more than your emotions.
  23. You are a good friend.
  24. You are kind.
  25. You don’t have to like what someone is saying in order to treat them with respect.
  26. Someone else’s poor behavior is not an excuse for your own.
  27. You are imperfect.
  28. So am I.
  29. You can change your mind.
  30. You can learn from your mistakes.
  31. You can ask for help.
  32. You are learning.
  33. You are growing.
  34. Growing is hard work.
  35. I believe you.
  36. I believe in you.
  37. You are valuable.
  38. You are interesting.
  39. You are beautiful.
  40. When you make a mistake you are still beautiful.
  41. Your body is your own.
  42. You have say over your body.
  43. You are important.
  44. Your ideas matter.
  45. You are able to do work that matters.
  46. I see you working and learning every day.
  47. You make a difference in my life.
  48. I am curious what you think.
  49. How did you do that?
  50. Your ideas are interesting.
  51. You’ve made me think of things in a completely new way.
  52. I’m excited to see what you do.
  53. Thanks for helping me.
  54. Thank you for contributing to our family.
  55. I enjoy your company.
  56. It’s fun to do things with you.
  57. I’m glad you’re here.
  58. I’m happy to talk with you.
  59. I’m ready to listen.
  60. I’m listening.
  61. I’m proud of you.
  62. I’m grateful you’re in my life.
  63. You make me smile.
  64. I love you.