Great British Islam

Terkhayal dengan clips and movies of non-muslim ( oprah, talk shows etc). Terfikir kenapa buang masa tengok documentaries camni. So i opted to type islamic documentaries and found this. Something amazing to know.

TEKNIK BINA BISNES by ELLE ZADA

3 TEKNIK BINA BISNES TANPA PENGARUH SELEBRITI

1. USP
2. PASUKAN
3. ILMU

Kami memulakan bisnes dari kosong. Kami bukan sesiapa dalam dunia online; bukan blogger terkenal mahupun personaliti famous.
.
Kami tiada belasan ribu mahupun ratusan ribu followers. Bisnes ELLE ZADA dimulakan dengan modal dalam tangan bermarkas di bilik tidur sahaja oleh 2 orang pelajar universiti.
.
Bayangkan saya yang jurusan senibina dan suami jurusan mekanikal engineering terpaksa bina coding website dari kosong semata-mata nak jimat duit.
.
Dulu takde option template website yang banyak seperti sekarang jadi memang gigih bersekang mata tulis coding baris demi baris. Website static je pun, tak canggih dan sekadar cukup untuk display produk dan ambil order ; tapi masa tu kami happy sangat bila website tu siap lepas coding lebih seminggu! 🙈
.
Sudah pasti setiap bisnes mahu mendapat publisiti meluas bukan? Dan antara kaedah paling mudah untuk mendapat publisiti adalah dengan berkolobrasi dengan artis terkenal.
.
Tapi, memandangkan circle of network kami pada ketika itu yang tiada selebriti, saya dan suami bercadang untuk bina ELLE ZADA dengan ilmu fundamental bisnes. Andai kaedah tersebut berjaya, kami yakin lebih ramai yang boleh tiru ‘resepi’ tersebut kerana MAJORITI usahawan bukannya ada kawan selebriti pun! Kan? 🙈😋
.
TEKNIK 1 : BINA UNIQUE SELLING PREPOSITION (USP) YANG POWER
.
USP adalah antara perkara pertama yang kami selesaikan sebelum launch bisnes. Ini adalah essence keistimewaan bisnes kita berbanding bisnes lain. Ianya berkenaan ADDED VALUE bisnes kita kepada target market yang jelas.
.
Dalam pasaran yang sarat dengan bisnes lain dengan produk hampir serupa, USP akan membolehkan sesebuah bisnes berkembang dan dan membentuk legion of superfans.
.
USP kena jelas dan boleh diterangkan dengan mudah.
.
In business, don’t waste your time trying to please all market segments. USP ni lebih berharga dari publisiti melalui selebriti. Tanpa USP, segala usaha publisiti akan bersifat hype sementara dan tidak sustainable.
.
Contoh;
ELLE ZADA membantu hijrah fesyen selaku pelopor ‘fashionable’ tudung labuh & busana 100% patuh syariah.
.
—simple, ringkas dengan market segment yang jelas. Gunakan USP ini sepenuhnya dalam marketing plan.
.
TEKNIK 2 : KEMBANGKAN PASUKAN BISNES
.
Siapa nak berbisnes sorang-sorang tak payah baca tips ni. 😤 Kebolehan bisnes leader membangunkan pasukan bisnes menentukan sejauh mana bisnes tersebut akan berkembang.
.
Perlu ingat, bisnes adalah larian marathon; bukannya acara lari pecut 100m! Publisiti daripada selebriti bersifat sementara melainkan dalam pasukan kita memang ada orang famous yang ada peminat sendiri berpuluh ribu atau beratus ribu orang.
.
Kalau solopreneur, mesti faham betapa penatnya berbisnes gaya towkey; kalau dia tak suruh, bisnes kekal macam tu je atau merudum.
.
Mana mampu nak buat semua benda sorang-sorang kan? Di sinilah pentingnya pasukan bisnes yang faham VISI, MISI & USP bisnes.
.
Kami bermula berdua sahaja pada Julai, 2011. Kami kaji dan mendalami ilmu leadership membangunkan pasukan bisnes yang efisien & efektif, serta kaedah pembangunan syarikat dan sistem terbaik untuk bisnes yang sedang berkembang.
.
Pada Mac, 2013 kami mula recruit pasukan ELLE ZADA TAILORING HOUSE dan bermulalah pengembaraan sebenar kami dalam dunia keusahawanan. Kemudian, pada Mac 2014 kami mula recruit pasukan ELLE ZADA BOUTIQUE dan pada Mac 2015 inisiatif pembangunan pasukan ELLE ZADA ACADEMY dimulakan.
.
Perniagaan tanpa pasukan bisnes yang reliable tidak mampu survive dalam dunia yang kompetitif. Memang susah, macam-macam pengalaman kami lalui dalam proses ni.
.
Kes tikam belakang, cakap belakang, penipuan, kecurian, pemecatan dan macam-macam lagi. Sampai kes masuk mahkamah pun ada! Phew.
.
Alhamdulillah, pengalaman yang menjadikan ketahanan seorang usahawan lebih tinggi dan semuanya sangat berbaloi!
.
Investment kepada pasukan bisnes adalah jauh lebih hebat impaknya berbanding investment dalam marketing melibatkan duta selebriti di peringkat awal bisnes. Know your priority!
.
TEKNIK 3 : INVEST DALAM ILMU BISNES
.
Kami banyak luangkan masa membaca dan menggali tentang ilmu fundamental bisnes.
.
Tak semestinya buku, artikel pun kami layan.
.
Sejujurnya, kami tak pernah pergi ke seminar-seminar marketing. Ye, satu pun tak pernah. Kebanyakan ilmu yang kami laksanakan di ELLE ZADA diekstrak melalui interview pengalaman usahawan lain, eksperimen sendiri dan case study.
.
Ilmu-ilmu ini membolehkan kami membina 4 buah perniagaan revenue tinggi tanpa bergantung harap kepada faktor selebriti.
.
ELLE ZADA didirikan oleh usahawan biasa yang tak ramai followers pada mulanya, namun dengan bancuhan strategi dan taktik yang betul, ELLE ZADA bakal melebarkan sayap ke seluruh dunia.
.
Publisiti adalah penting, namun menggunakan jambatan selebriti bukanlah satu-satunya jalan untuk membina bisnes; lebih-lebih lagi di peringkat awal yang mana peruntukan kewangan adalah terhad.
.
Apa yang menarik, kini ELLE ZADA mula bersahabat dengan selebriti tanahair TETAPI bukan untuk menggunakan platform mereka, sebaliknya untuk berkongsi dapatan ilmu dan sebagai konsultan bisnes mereka melalui ELLE ZADA Academy.😃

Syair oleh Anis Shashon

Salam kepada kalian dan salam kepada kami

Keamanan kepada kalian dan keamanan kepada kami

Salam kepada sesiapa yang menjawab salam dan salam kepada sesiapa yang tidak menjawab salam

Iaitu salam dengan nama tuhan yang maha Salam, tuhan yang maha kekal dan tuhan sekalian alam

Iaitu salam yang kami membesar denganya, iaitu salam yang sudah sebati dengan bumi tanah airnya

Salam kepada tempat yang tidak lagi kami duduki dan salam kepada tempat yang kembali menjadi tanah kami

Salam yang mana kita cuba dekatinya, dia memikul bebananya meninggalkan kita sedikit demi sedikit, mencari tempat lain dan menerima ajakkan daripada tanah yang tiada islam walau secubit

Seolah-olah islam itu seperti nenek moyang kita yang telah pergi…

Kamu tahu mengapa?! Mengapa salam pergi meninggalkan kita? Kamu tahu mengapa kita senang diselubungi kegelapan?!

Kerana kita masyarakat yang takut, takut kepada perbezaan, kata-kataku ini mungkin tidak disenangi oleh sebahagian kamu bahkan sekalian kamu dan aku tahu…

Tetapi aku menolak untuk menjadi sebahagian penipu, terpaksa aku katakan tanpa segan sipu…

Kita masyarakat yang menolak untuk mengiktiraf walaupun kita hidup dalam ikhtilaf, walaupun kita masyarakat yang berdegar melaungkan menerima pemikiran yang khilaf…

Kita masyarakat yang mundur, mendakwa kita bangsa yang bertamadun, betapa buruknya dakwaan ini, pembohongan apakah ini?!

Menerima perbezaan pada kita, tidak lain hanyalah seperti sarung, lain di dalam tapi diluar bermuka-muka…

Berbeza warna kulit menyakitkan mata kita, berbeza bentuk badan menjengkelkan kita, berbeza fikiran meresahkan kita, berbeza agama merisaukan kita, sehinggakan berbeza bangsa juga menyakitkan kita…

Segala perbezaan kita cuba bunuh, yang tidak serupa kita mencemuh, akhirnya kita saling berbunuh, kerana kita masyarakat yang bodoh, lebih bodoh dari orang bodoh…

Kita sibuk bergaduh pada perkara yang remeh-temeh, sia-sia dan khufarat, bahkan kita sentiasa menolak untuk menyelami sesuatu dengan lebih rapat…

Dan tiada sesiapa pun yang terkecuali, samada orang bandar atau orang kampung, orang yang redha dengan kebodohan orang yang membisu, orang yang suka mendakwa kesucian, orang yang mengikut barat membuta tuli, bahkan orang yang ingin mengembalikan kekuasaan khilafah, atau kekuasaan kuku besi yang memotong kaki secara bersilang…

Biarkanlah kami hari ini cuba untuk menyelami hati sesama kita, biarkanlah kami saling memeluk roh-roh sesama kita, biarkanlah kami memeluk semangat perbezaan ini…

Dan inilah aku, di depan kalian, dengan warna hitam kulitku, dengan rambutku, dengan perasaanku, dengan berkongsi persamaan ini dan dengan fikrahku…

Aku tidak takut pada kalian dan aku tidak takut perbezaan kalian daripadaku, kerana aku daripada kalian dan kalian daripadaku..

Biarkan kami mencipta seni, biarkan kami menyelami mimpi, biarkan kami menanam budaya dengan sepenuh upaya, agar apa yang paling tinggi pada kami adalah perbezaan yang memuncak tinggi…

Biarkan kami menyelami di dalam adat dan budaya, bangsa dan impian, fikiran dan warna kulit serta agama, agar tiada apa yang kami lihat di dalamnya melainkan hanyalah seorang insan…

Syair oleh Anis Shashon, penyair Tunisia yang membawa mesej keamanan dengan syair-syairnya…

terjemahan dari Daud At-Tetouani

JANJI

Orang kaya mungkin boleh mendapat kemudahan yang dia mahukan spt hotel yang paling dekat supaya mudah segala2nya,tapi sebenarnye mujahadah yang Allah swt pandang…kepayahan kita ke rumahNya. Jadi tak perlu rasa malu jika hotel kita menginap ketika haji/umrah jauh lokasinya… —–perkongsian @ikim.

Sebenarnye ,
xperlu tunggu sampai ‘diseru’,
xperlu tgu sampai duit cukup ikut pakej yg mahal,
xperlu takut pd dugaan yg bakal diterima,
xperlu tgu smp matang usia
kerana kesungguhan utk dtg ke Baitullah itulah y Allah swt pandang pada hambaNya…

*Alhamdulillah mengerjakan umrah adalah lawatan pertama saya ke luar negara dan pengalaman pertama sy naik flight pd usia 30tahun..itu janji saya pd diri sdr.

SALAH ERTI HUKUM JAMAK DAN QASAR

Melayu Sejati, Islam di Hati

2015-01-19-11-30-15-1

Allah Subhanahu wa ta’ala memberi dua kemudahan atau keringanan kepada orang yang bermusafir untuk melaksanakan solat iaitu JAMAK dan QASAR.

  1. SYARAT JAMAK DAN QASAR

Untuk seseorang itu mendapat kelayakan rukhsah(keringanan) solat musafir(jamak dan qasar) mestilah menepati beberapa syarat. Berikut adalah syarat-syarat yang dimaksudkan (Rujuk: al-Fiqh al-Manhaji ‘ala Mazhab al-Imam al-Syafi’ie, Jilid 1, Bab Solat Musafir) :

Pertama: Mestilah berada di dalam keadaan bermusafir iaitu perjalanan ke destinasi sekurang-kurangnya dua marhalah.

Solat yang telah masuk waktunya tetapi belum ditunaikan sebelum memulakan perjalanan tidak boleh diqasarkan kerana dia belum dikatakan sebagai musafir ketika solat tersebut wajib ke atasnya.

Sebagai contoh: Ali mahu pergi ke Johor Bahru, ketika dia hendak bertolak(masih di rumah) waktu zohor sudah pun masuk, maka dia wajib menunaikan fardu Zohor bukan menangguhkan solat fardu itu di luar untuk diqasarkan dan dijamakkan dengan Asar. Ini kerana setiap muslim diwajibkan mengerjakan solat fardu apabila masuknya waktu solat.

Kedua: Perjalanannya telah melepasi…

View original post 1,651 more words

mimpi

sharing

dlm doa sy sentiasa mohon pd Allah swt dan impikan utk pengakhiran hidup ini dalam husnul khatimah.. mlm tadi saya bermimpi seorang arwah yang sy x igt siapa menceritakan tentang suasana dipilih tggl di Taman Syurga di alam barzakh kerana beliau meninggalkan dunia ini dalam husnul khatimah..

dan saya bertanya ttg mereka yang Allah swt tetapkan dlm su’ulkhatimah. arwah yang dipilih itu bercerita ttg pengalamn dia mendengar tangisan dan jerit pekik dari ‘pintu’ sebelah… yaRabbi semoga kita semua tergolong dlm kelompok husnul khatimah.. insyaAllah

adakah masih berpeluang diri ini utk menikmati Ramadhan seterusnya?

NURUL SYAMIL 11/7/15

ANA KHAIRUN MINHU

Terima peringatan pada pagi ini melalui what’s app:

Fwd: Assalamualaikum
Takzkirah ramadhan

Sebaik mana pun diri kita, sebanyak mana pun amalan kita, setinggi mana pun kedudukan kita, jangan sampai kita mempunyai walau sebesar zarah pun perasaan bahawa kita lebih baik daripada orang lain..

Hari ini, ramai org bersolat di masjid, membaca Al-Quran, memberi sedekah, menunaikan solat sunat, menuntut ilmu.. Tetapi ramai juga dalam masa yang sama terdetik di dalam hatinya bahawa dia lebih baik daripada sahabat-sahabatnya yang tidak melakukan apa yang dia lakukan..

Jika kita mempunyai perasaan seperti ini, berwaspadalah.. Sesungguhnya perkataan ANA KHAIRUN MINHU (aku lebih baik daripadanya) merupakan perkataan yang telah menukarkan iblis laknatullah daripada seorang hamba Allah yang paling MULIA di sisi-Nya kepada makhluk yang paling HINA sehinggalah ke hari kiamat..

Iblis yang dahulunya lebih tinggi darjatnya daripada para malaikat, setelah melafazkan perkataan ANA KHAIRUN MINHU, kini menjadi makhluk paling dilaknati Allah.. Hanya kerana merasakan dirinya lebih baik dan lebih suci daripada Adam a.s. dan enggan tunduk hormat kepadanya..

Maka, fikirkanlah sehina mana martabat kita di sisi Allah yang sudah sedia kala hina lagi apabila kita merasakan diri kita lebih baik daripada sahabat-sahabat kita, walaupun ilmu dan amalan kita lebih banyak daripada mereka..

Syaitan lebih menyukai hal ini daripada pelaku maksiat.. ini kerana pelaku maksiat tahu bahawa mereka melakukan maksiat dan sedar akan dosanya.. Tetapi golongan yang bersifat holier-than-thou ini sampai bila-bila tidak akan menyedari bahawa dirinya melakukan dosa yang sangat besar impaknya.. Dia akan terus merasakan dirinya suci dan soleh serta mengganggap sahabat-sahabatnya yang lain sebaliknya..

Semoga Allah menjauhkan diri kita daripada sifat yang terkutuk ini..

moga BERMANFAAT….
Berikut…
juga pesanan untuk diri saya sendiri dan Saya sampaikan buat sahabat-sahabat, mungkin ada sikit pahala buat saya, walaupun saya tak mampu untuk laksanakan 7 Sunnah Hebat ini.

Tujuh sunnah Nabi SAW itu adalah:

Pertama:
**********
Tahajjud, kerana kemuliaan seorang mukmin terletak pada tahajjudnya. Pastinya doa mudah termakbul dan menjadikan kita semakin hampir dengan Allah.

Kedua:
*********
Membaca Al-Qur’an sebelum terbit matahari, alangkah baiknya sebelum mata melihat dunia, sebaiknya mata membaca Al-Qur’an terlebih dahulu dengan penuh pemahaman. Paling tidak jika sesibuk manapun kita, bacalah ayat 3Qul, atau ayat qursi.

Ketiga:
*********
Jangan tinggalkan masjid terutama di waktu subuh. Sebelum melangkah kemana pun langkahkan kaki ke masjid, kerana masjid merupakan pusat keberkahan, bukan kerana panggilan muadzin tetapi panggilan Allah yang mencari orang beriman untuk memakmurkan masjid Allah.

Keempat:
***********
Jaga sholat dhuha, kerana kunci rezeki terletak pada solat dhuha. Yakinlah, kesan solat dhuha sangat dasyat dalam mendatangkan rezeki.

Kelima:
*********
Jaga sedekah setiap hari. Allah menyukai orang yang suka bersedekah, dan malaikat Allah selalu mendoakan kepada orang yang bersedekah setiap hari. Percayalah, sedekah yang diberikan akan dibalas oleh Allah berlipat kali ganda.

Keenam:
**********
Jaga wudhu terus menerus kerana Allah menyayangi hamba yang berwudhu. Kata khalifah Ali bin Abu Thalib, “Orang yang selalu berwudhu senantiasa ia akan merasa selalu solat walau ia sedang tidak solat, dan dijaga oleh malaikat dengan dua doa, ampuni dosa dan sayangi dia ya Allah”.

Ketujuh:
*********
Amalkan istighfar setiap saat. Dengan istighfar masalah yang terjadi kerana dosa kita akan dijauhkan oleh Allah.
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

Sebarkanlah ilmu ini, dan anda tidak akan rugi sedikitpun.