DAHSYATNYA DOA SEORANG IBU

Doktor Fauziah Ad-Dabbus, seorang pakar psikologi yang amat popular di Kuwait pernah menulis mengenai rahsia-rahsia doa seorang ibu jika setiap malam dia mendoakan anak-anaknya, dan ternyata kesan dari tulisannya itu telah mengubah jalan hidup ramai orang…Alhamdulillah.

Isi tulisannya sebagai berikut :

” Aku bersumpah demi Allah…. wahai setiap ibu, agar jangan tidur pada setiap malam sebelum engkau memohon pertolongan Allah SWT dan mengkhabariNya bahwa engkau redha atas anak-anakmu seredha-redhanya,

dan aku bersumpah demi Allah…. agar engkau tidak menghijab/menghalangi RedhaNya kepada anak-anakmu.

Dan aku memintamu wahai para ibu agar jangan engkau tidur setiap malam sebelum engkau angkat kedua tanganmu sambil menyebut satu persatu nama anak-anakmu dan mengkhabarkan kepadaNya bahwa engkau redha atas mereka masing-masing. ”

*Begini doanya:*

اللهم إني أُشهدك أني راضية عن إبني/إبنتي (…..) تمام الرضا وكمال الرضا ومنتهي الرضا
فاللهم انزل رضوانك عليهم برضائي عنهم

“Allaahumma innii usy-hiduka annii raadhiyah ‘an ibnii/ibnatii…. (sebut nama anak-anakmu satu persatu)… tamaamar-ridhaa wa kamaalar-ridhaa wa muntahayir-ridhaa. Fallaahumma anzil ridhwaanaka ‘alaihim bi ridhaa-ii ‘anhum”

(Yaa Allaah aku bersaksi kepadaMu bahwa aku redha kepada anak-anakku…(Sebutkan nama-nama mereka satu persatu)… dengan redha dan sempurna. Maka turunkan Yaa Allaah keredhaanMu kepada mereka demi redhaku kepada mereka).

Kemudian setelah berselang beberapa minggu setelah tersebut tersebar, tiba-tiba aku dikejutkan oleh seorang ibu yang berkata bahawa aku telah mengubah kehidupannya secara total, dan sekarang dia merasa dalam kenikmatan yang tak tergambar kerana akibat doa itu terhadap dia dan anak laki-lakinya yang berumur 22 tahun.

*Maka berceritalah si Ibu itu:*

Sejak kelahiran anakku itu aku hidup dalam penderitaan kerananya.

Dia tak pernah solat dan bahkan jarang mandi, dia sering berdebat panjang denganku, dan sering membentakku dan tak menghormatiku, walaupun sudah sering aku mendoakannya.

Maka ketika membaca tulisanmu aku berkata : mungkinkah kata-kata ini benar? Nampak seperti tak masuk akal?? dan seterusnya….

dan akhirnya kuputuskan untuk mencuba anjuranmu walaupun aku tak yakin bahkan sinis mentertawakanmu.

Lalu setelah seminggu, mulai berubah nada suara anakku kepadaku, dan pertama kali dalam hidupku aku tertidur dalam kedamaian, dan didalam diriku ada sedikit syak?

Dan kemudian ku dapati anakku mandi, padahal aku tak menyuruhnya…….

Minggu kedua dan aku terus mendoakannya sesuai anjuranmu, dia membukakan pintu untukku dan menyapaku, “Apa kabar ibu?” dengan suara lembut yang tak pernah kudengar darinya sebelum itu.

Aku gembira tak terkata walaupun aku tak menunjukkan perasaanku kepadanya sama sekali…..

4 jam kemudian aku memanggilnya di telefon bimbitnya, dan dia menjawabku dengan nada yang berbeza dari biasanya, “Ibu, saya disamping masjid dan saya baru hendak solat waktu ibu call….”

Maka aku pun tak mampu menahan tangisku, bagaimana mungkin dia yang tak pernah solat sudah mulai solat dan dengan lembut bertanya khabarku??

Tak sabar aku menanti kedatangannya dan segera aku bertanya sejak bila kamu mula solat?

Jawabnya; “Saya sendiri tak tahu ibu, waktu saya lalu dekat masjid mendadak hati saya tergerak untuk solat……………….”

Sejak itu kehidupanku berubah 180 derajat, dan anakku tak pernah lagi berteriak-teriak kepadaku dan sangat menghormatiku.

Tak pernah aku mengalami kebahagian seperti ini walaupun aku sebelumnya sering hadir di majlis-majlis zikir dan pengajian-pengajian…..

Oleh kerana beratnya kehidupan sehari-hari seringkali seorang ibu melupakan doa untuk anak-anaknya, sering juga dia menganggap bahwa pusat-pusat bimbingan psikologi adalah jalan lebih baik untuk perkembangan anak-anaknya.

Padahal, justeru doa seorang ibu itu adalah sebenarnya jalan tersingkat untuk mencapai kebahagiaan anak-anaknya di dunia dan akhirat In Shaa’ Allaah.

SILA SHARE DAN SEBARKAN

Doa untuk ibu bapa yang sudah pergi

Segala puji bagi Allah yang telah memerintah kami untuk bersyukur dan berbuat baik kepada ibu dan bapa, dan berwasiat agar kami menyayangi mereka berdua sebagaimana mereka telah mendidiki kami sewaktu kecil.

 

Ya Allah sayangilah kedua orang tua kami. Ampuni, rahmati dan redhailah mereka.

 

Ya Allah ampunilah mereka dengan keampunan menyeluruh yang dapat menghapuskan dosa-dosa mereka yang lampau dan perbuatan buruk yang terus menerus mereka lakukan.

 

Ya Allah, berbuat baiklah kepada mereka sebanyak kebaikan mereka kepada kami setelah dilipatgandakan, dan pandanglah mereka dengan pandangan kasih sayang sebagaimana mereka dahulu memandang kami.

 

Ya Allah berilah mereka hak rububiyah-Mu yang telah mereka sia-siakan kerana sibuk mendidik kami.

 

Maafkanlah segala kekurangan mereka dalam mengabdi kepada-Mu kerana mengutamakan kami.

 

Maafkanlah mereka atas segala dosa, maksiat dan syubahat yang mereka jalani dalam usaha menghidupkan kami.

 

Ya Allah berilah mereka bagian ganjaran dari ketaatan yang Engkau hidayahkan kepada kami, kebaikan yang Engkau mudahkan bagi kami, dan taufiq yang telah mendekatkan kami kepada-Mu.

 

Dan jangan bebankan kepada mereka segala dosa dan kesalahan yang kami lakukan dan tanggungjawab yang kami abaikan. Dan janganlah tambahkan dosa kami ke atas dosa mereka.

 

Bagi ibu bapa dan nenek moyang kami yang telah meninggal, berikanlah mereka rahmat yang menerangi pembaringan mereka di kubur dan rahmat yang menimbulkan rasa aman ketika manusia merasa ketakutan saat dibangkitkan. Jadikanlah lubang kubur mereka daripada taman-taman syurga. Jauhkan lubang kubur mereka salah satu daripada lubang-lubang api neraka.

 

Ya Allah lemah lembutlah kepada mereka yang berbaring di kubur dengan kelembutan yang melebihi sikap lembut mereka kepada kami di masa hidup mereka.

 

Ya Allah janganlah sampaikan kepada mereka berita tentang kami yang mengecewakan mereka, dan jangan bebankan dosa-dosa kami kepada mereka.

 

Jangan hinakan mereka di hadapan pasukan kematian, malaikat Munkar dan Nakir dengan perbuatan-perbuatan hina dan mungkar yang kami lakukan.

 

Senangkanlah roh mereka dengan amal-amal kami di tempat pertemuan para arwah, ketika orang yang soleh bergembira dengan putera-puteri mereka yang soleh. Janganlah jadikan mereka ternoda oleh perbuatan buruk kami.

 

Ya Allah jadikanlah kami penyejuk hati mereka pada hari berdirinya para saksi. Dan jadikanlah mereka orang-orang yang paling cemburu dengan keberhasilan anak-anak mereka hingga Engkau kumpulkan kami, mereka dan segenap kaum muslimin di negeri kemuliaan-Mu, tempat menetapnya rahmat-Mu, dan tempat para wali-Mu bersama orang-orang yang Engkau beri kenikmatan,

 

Yaitu, para nabi, shiddiqin, syuhada dan solihin, mereka itulah sebaik-baiknya teman.

 

Demikianlah kurnia dari Allah dan Allah cukup mengetahui. Selawat dan salam semoga dilimpahkan Allah kepada junjungan kami Nabi Muhammad S.A.W, keluarga dan para sahabat baginda.

 

Walhamdulillahi Rabbil `Aalamin.  Amin

KUASA ISTIKHARAH

KUASA ISTIKHARAH

“Abang, kita bernikah atas jalan istikharah. Jodoh kita pilihan Allah. Saya tak pernah menyesal berkahwin dengan abang. Selalu saya kata pada diri saya, apa pun kekurangan dan kelemahan abang, memang padanlah dengan kekurangan dan kelemahan saya. Saya harap abang pun macam tu juga. Ujian memang akan sentiasa ada. Kita yang tak boleh mengalah dengannya.”

Serangkap kata-kata saya itu rupa-rupanya bagai menjirus air ke bara. Saya lihat wajah mendung suami serta merta berubah cerah. Ketika dia menggenggam tangan saya dan melafazkan penghargaannya, saya hanya mampu bersyukur kepada Allah.

Sungguh ujian tersebut hampir membawa kami hanyut dengan keegoan dan bisik-bisik syaitan. Ia sudah terlalu hampir dengan perceraian. Namun sejurus mengingati bahawa jodoh kami tertegak di atas jalan istikharah, maka serta merta hati yang remuk dan mengamuk menjadi redha. Subhanallah. Hebatnya kuasa istikharah!

Petikan artikel Kuasa Istikharah 
Kolum Pujuklah Hati
Majalah Anis.

Great British Islam

Terkhayal dengan clips and movies of non-muslim ( oprah, talk shows etc). Terfikir kenapa buang masa tengok documentaries camni. So i opted to type islamic documentaries and found this. Something amazing to know.

TEKNIK BINA BISNES by ELLE ZADA

3 TEKNIK BINA BISNES TANPA PENGARUH SELEBRITI

1. USP
2. PASUKAN
3. ILMU

Kami memulakan bisnes dari kosong. Kami bukan sesiapa dalam dunia online; bukan blogger terkenal mahupun personaliti famous.
.
Kami tiada belasan ribu mahupun ratusan ribu followers. Bisnes ELLE ZADA dimulakan dengan modal dalam tangan bermarkas di bilik tidur sahaja oleh 2 orang pelajar universiti.
.
Bayangkan saya yang jurusan senibina dan suami jurusan mekanikal engineering terpaksa bina coding website dari kosong semata-mata nak jimat duit.
.
Dulu takde option template website yang banyak seperti sekarang jadi memang gigih bersekang mata tulis coding baris demi baris. Website static je pun, tak canggih dan sekadar cukup untuk display produk dan ambil order ; tapi masa tu kami happy sangat bila website tu siap lepas coding lebih seminggu! 🙈
.
Sudah pasti setiap bisnes mahu mendapat publisiti meluas bukan? Dan antara kaedah paling mudah untuk mendapat publisiti adalah dengan berkolobrasi dengan artis terkenal.
.
Tapi, memandangkan circle of network kami pada ketika itu yang tiada selebriti, saya dan suami bercadang untuk bina ELLE ZADA dengan ilmu fundamental bisnes. Andai kaedah tersebut berjaya, kami yakin lebih ramai yang boleh tiru ‘resepi’ tersebut kerana MAJORITI usahawan bukannya ada kawan selebriti pun! Kan? 🙈😋
.
TEKNIK 1 : BINA UNIQUE SELLING PREPOSITION (USP) YANG POWER
.
USP adalah antara perkara pertama yang kami selesaikan sebelum launch bisnes. Ini adalah essence keistimewaan bisnes kita berbanding bisnes lain. Ianya berkenaan ADDED VALUE bisnes kita kepada target market yang jelas.
.
Dalam pasaran yang sarat dengan bisnes lain dengan produk hampir serupa, USP akan membolehkan sesebuah bisnes berkembang dan dan membentuk legion of superfans.
.
USP kena jelas dan boleh diterangkan dengan mudah.
.
In business, don’t waste your time trying to please all market segments. USP ni lebih berharga dari publisiti melalui selebriti. Tanpa USP, segala usaha publisiti akan bersifat hype sementara dan tidak sustainable.
.
Contoh;
ELLE ZADA membantu hijrah fesyen selaku pelopor ‘fashionable’ tudung labuh & busana 100% patuh syariah.
.
—simple, ringkas dengan market segment yang jelas. Gunakan USP ini sepenuhnya dalam marketing plan.
.
TEKNIK 2 : KEMBANGKAN PASUKAN BISNES
.
Siapa nak berbisnes sorang-sorang tak payah baca tips ni. 😤 Kebolehan bisnes leader membangunkan pasukan bisnes menentukan sejauh mana bisnes tersebut akan berkembang.
.
Perlu ingat, bisnes adalah larian marathon; bukannya acara lari pecut 100m! Publisiti daripada selebriti bersifat sementara melainkan dalam pasukan kita memang ada orang famous yang ada peminat sendiri berpuluh ribu atau beratus ribu orang.
.
Kalau solopreneur, mesti faham betapa penatnya berbisnes gaya towkey; kalau dia tak suruh, bisnes kekal macam tu je atau merudum.
.
Mana mampu nak buat semua benda sorang-sorang kan? Di sinilah pentingnya pasukan bisnes yang faham VISI, MISI & USP bisnes.
.
Kami bermula berdua sahaja pada Julai, 2011. Kami kaji dan mendalami ilmu leadership membangunkan pasukan bisnes yang efisien & efektif, serta kaedah pembangunan syarikat dan sistem terbaik untuk bisnes yang sedang berkembang.
.
Pada Mac, 2013 kami mula recruit pasukan ELLE ZADA TAILORING HOUSE dan bermulalah pengembaraan sebenar kami dalam dunia keusahawanan. Kemudian, pada Mac 2014 kami mula recruit pasukan ELLE ZADA BOUTIQUE dan pada Mac 2015 inisiatif pembangunan pasukan ELLE ZADA ACADEMY dimulakan.
.
Perniagaan tanpa pasukan bisnes yang reliable tidak mampu survive dalam dunia yang kompetitif. Memang susah, macam-macam pengalaman kami lalui dalam proses ni.
.
Kes tikam belakang, cakap belakang, penipuan, kecurian, pemecatan dan macam-macam lagi. Sampai kes masuk mahkamah pun ada! Phew.
.
Alhamdulillah, pengalaman yang menjadikan ketahanan seorang usahawan lebih tinggi dan semuanya sangat berbaloi!
.
Investment kepada pasukan bisnes adalah jauh lebih hebat impaknya berbanding investment dalam marketing melibatkan duta selebriti di peringkat awal bisnes. Know your priority!
.
TEKNIK 3 : INVEST DALAM ILMU BISNES
.
Kami banyak luangkan masa membaca dan menggali tentang ilmu fundamental bisnes.
.
Tak semestinya buku, artikel pun kami layan.
.
Sejujurnya, kami tak pernah pergi ke seminar-seminar marketing. Ye, satu pun tak pernah. Kebanyakan ilmu yang kami laksanakan di ELLE ZADA diekstrak melalui interview pengalaman usahawan lain, eksperimen sendiri dan case study.
.
Ilmu-ilmu ini membolehkan kami membina 4 buah perniagaan revenue tinggi tanpa bergantung harap kepada faktor selebriti.
.
ELLE ZADA didirikan oleh usahawan biasa yang tak ramai followers pada mulanya, namun dengan bancuhan strategi dan taktik yang betul, ELLE ZADA bakal melebarkan sayap ke seluruh dunia.
.
Publisiti adalah penting, namun menggunakan jambatan selebriti bukanlah satu-satunya jalan untuk membina bisnes; lebih-lebih lagi di peringkat awal yang mana peruntukan kewangan adalah terhad.
.
Apa yang menarik, kini ELLE ZADA mula bersahabat dengan selebriti tanahair TETAPI bukan untuk menggunakan platform mereka, sebaliknya untuk berkongsi dapatan ilmu dan sebagai konsultan bisnes mereka melalui ELLE ZADA Academy.😃

Syair oleh Anis Shashon

Salam kepada kalian dan salam kepada kami

Keamanan kepada kalian dan keamanan kepada kami

Salam kepada sesiapa yang menjawab salam dan salam kepada sesiapa yang tidak menjawab salam

Iaitu salam dengan nama tuhan yang maha Salam, tuhan yang maha kekal dan tuhan sekalian alam

Iaitu salam yang kami membesar denganya, iaitu salam yang sudah sebati dengan bumi tanah airnya

Salam kepada tempat yang tidak lagi kami duduki dan salam kepada tempat yang kembali menjadi tanah kami

Salam yang mana kita cuba dekatinya, dia memikul bebananya meninggalkan kita sedikit demi sedikit, mencari tempat lain dan menerima ajakkan daripada tanah yang tiada islam walau secubit

Seolah-olah islam itu seperti nenek moyang kita yang telah pergi…

Kamu tahu mengapa?! Mengapa salam pergi meninggalkan kita? Kamu tahu mengapa kita senang diselubungi kegelapan?!

Kerana kita masyarakat yang takut, takut kepada perbezaan, kata-kataku ini mungkin tidak disenangi oleh sebahagian kamu bahkan sekalian kamu dan aku tahu…

Tetapi aku menolak untuk menjadi sebahagian penipu, terpaksa aku katakan tanpa segan sipu…

Kita masyarakat yang menolak untuk mengiktiraf walaupun kita hidup dalam ikhtilaf, walaupun kita masyarakat yang berdegar melaungkan menerima pemikiran yang khilaf…

Kita masyarakat yang mundur, mendakwa kita bangsa yang bertamadun, betapa buruknya dakwaan ini, pembohongan apakah ini?!

Menerima perbezaan pada kita, tidak lain hanyalah seperti sarung, lain di dalam tapi diluar bermuka-muka…

Berbeza warna kulit menyakitkan mata kita, berbeza bentuk badan menjengkelkan kita, berbeza fikiran meresahkan kita, berbeza agama merisaukan kita, sehinggakan berbeza bangsa juga menyakitkan kita…

Segala perbezaan kita cuba bunuh, yang tidak serupa kita mencemuh, akhirnya kita saling berbunuh, kerana kita masyarakat yang bodoh, lebih bodoh dari orang bodoh…

Kita sibuk bergaduh pada perkara yang remeh-temeh, sia-sia dan khufarat, bahkan kita sentiasa menolak untuk menyelami sesuatu dengan lebih rapat…

Dan tiada sesiapa pun yang terkecuali, samada orang bandar atau orang kampung, orang yang redha dengan kebodohan orang yang membisu, orang yang suka mendakwa kesucian, orang yang mengikut barat membuta tuli, bahkan orang yang ingin mengembalikan kekuasaan khilafah, atau kekuasaan kuku besi yang memotong kaki secara bersilang…

Biarkanlah kami hari ini cuba untuk menyelami hati sesama kita, biarkanlah kami saling memeluk roh-roh sesama kita, biarkanlah kami memeluk semangat perbezaan ini…

Dan inilah aku, di depan kalian, dengan warna hitam kulitku, dengan rambutku, dengan perasaanku, dengan berkongsi persamaan ini dan dengan fikrahku…

Aku tidak takut pada kalian dan aku tidak takut perbezaan kalian daripadaku, kerana aku daripada kalian dan kalian daripadaku..

Biarkan kami mencipta seni, biarkan kami menyelami mimpi, biarkan kami menanam budaya dengan sepenuh upaya, agar apa yang paling tinggi pada kami adalah perbezaan yang memuncak tinggi…

Biarkan kami menyelami di dalam adat dan budaya, bangsa dan impian, fikiran dan warna kulit serta agama, agar tiada apa yang kami lihat di dalamnya melainkan hanyalah seorang insan…

Syair oleh Anis Shashon, penyair Tunisia yang membawa mesej keamanan dengan syair-syairnya…

terjemahan dari Daud At-Tetouani

JANJI

Orang kaya mungkin boleh mendapat kemudahan yang dia mahukan spt hotel yang paling dekat supaya mudah segala2nya,tapi sebenarnye mujahadah yang Allah swt pandang…kepayahan kita ke rumahNya. Jadi tak perlu rasa malu jika hotel kita menginap ketika haji/umrah jauh lokasinya… —–perkongsian @ikim.

Sebenarnye ,
xperlu tunggu sampai ‘diseru’,
xperlu tgu sampai duit cukup ikut pakej yg mahal,
xperlu takut pd dugaan yg bakal diterima,
xperlu tgu smp matang usia
kerana kesungguhan utk dtg ke Baitullah itulah y Allah swt pandang pada hambaNya…

*Alhamdulillah mengerjakan umrah adalah lawatan pertama saya ke luar negara dan pengalaman pertama sy naik flight pd usia 30tahun..itu janji saya pd diri sdr.