Qamarun~

A beautiful qasidah..

A beauty never been seen by eyes
A sanctity never been born by any woman
Created void of shame
As if you are created the way you wish to be

Moon… Moon…
You are like a moon, O Prophet
O beauty… O beauty…
You are so beautiful, O Prophet

Moon… Moon…
You are like a moon, O Prophet
O beauty… O beauty…
You are so beautiful, O Prophet

And his hand is like a blossoming flower
Everlasting scent when touched by hands
And his hand is like a blossoming flower
Everlasting scent when touched by hands

And his gift encompass every person
O lover of Allah, the best of mankind

Moon… Moon…
You are like a moon, O Prophet
O beauty… O beauty…
You are so beautiful, O Prophet

No taint of shadow because You are Light
You are like both moon and sun
No taint of shadow because You are Light
You are like both moon and sun

There is no guidance without his presence
As the whole universe is brighten by his presence

Moon… Moon…
You are like a moon, O Prophet
O beauty… O beauty…
You are so beautiful, O Prophet

قمرُ قمرُ قمرُ سيدنا النبي قمر وجميل وجميل وجميل سيدنا النبي وجميل
وكفٌ المصطفى كالوردٍ نادي.هالله هالله
وعطرها يبقى اذا مسْت ايادي هالله هالله
وعمْ نوالها كل العبادٍحبيب الله ياخير البراء
قمرُ قمرُ قمرُ سيدنا النبي قمرُو جميل وجميل وجميل سيدنا النبي وجميل
ولاظلٍ لهُ بل كان نوراهالله هالله
تنال الشمس منه والبدورهالله هالله
ولم يكنٍ الهدى لولا ظهوره
وكل الكون انا رهن رقاها

———————————————

Pernah dengar dalam radio IKIM, ustazah norhafizah musa ajar doa supaya kita dikurniakan suara yang lunak dan sedap didengar bukan untuk menggoda, tetapi untuk menarik makhluk Allah untuk lebih ke arah jalanNya

I found a new jewel today, Mostafa Ateh. Outstanding~

Featured Image -- 2039

12 Genius One Pot Meals For A Delicious Dinner (And Minimal Cleanup!)

Originally posted on Daily Savings From All You Magazine:

There are two main constraints that limit my cooking abilities: I’m pretty much useless in the kitchen unless I’m boiling water, and I have a tiny apartment kitchen that no more than two people can comfortably fit in. Luckily for me and other time-crunched individuals (or kitchen novices), there are plenty of much more talented cooks out there who’ve adapted delicious recipes that can all be made with just one pot. A flavorful, low-maintenance meal that cuts down on cleanup time? I may never have to invest in another cooking method again!

Related: 20 Easy One-Pot Dinners »

Here are some amazing Pinterest finds to get started on your own one pot cooking adventure yourself:

One Pot Tomato Basil Pasta from Yankee Kitchen Ninja

One Pot Zucchini Mushroom Pasta from Damn Delicious

One Pot Creamy Chicken Pasta from Spoonful of Flavor

Shrimp Scampi Linguine from Rasa Malaysia

One Pot Wonder Chicken Lo Mein from The…

View original 102 more words

Alquran = Bestfriend

Assalamualaikum.. 

Alhamdulillah saya dan keluarga telah pulang ke tanah air dari mengerjakan Umrah pertama kami. Semoga ada Umrah kedua, ketiga dan seterusnya selepas ini jika diizinkan olehNya. Banyak perkara yang saya nak kongsikan di sini dan InsyaAllah nanti saya akan menulis sebagai kenangan saya di Haramain. Buat masa ini, saya gembira kerana cinta saya kepada Alquran semakin dalam dan ini hasil pencarian saya untuk lebih faham dalam pembacaan Alquran. Sesungguhnya saya sangat iri hati for those who their own mother tounge is Arabic. Mereka membaca AlQuran seperti membaca buku cerita. I want myself to be like that eventhough i just only can read the tafseer.. Betapa sedih rasa mengenangkan umur 30 tahun yang tidak sepenuhnya di isi dengan bersungguh2 untuk memahami isi kandungan Alquran. Semoga Allah swt memberi jalan kepada saya untuk terus istiqamah dalam memahami kitab suci ini.

————————————————————————————————–

10 Nasihat Untuk Memahami Maksud Al Quran

Ketika malam bertukar menjadi pagi, kucoretkan tulisan ini sebagai nasihat bagi yang sudi, untuk dipraktikkan bukan sekadar teori, agar Al Quran dibaca lalu difahami. Berikut adalah beberapa panduan untuk sesiapa sahaja yang ingin memahami Al Quran, terutama mereka yang tidak memahami sebahagian besar ayat Al Quran hanya kerana ayat-ayat itu adalah di dalam Bahasa Arab.

Perkara sebegini bukan halangan untuk anda memahami Al Quran. Malah ramai yang menguasai Bahasa Arab tetapi masih lagi tidak cuba memahami Al Quran. Semoga Allah SWT memberikan hidayah untuk saya dan anda semua.

1- Membeli sebuah Al Quran berserta terjemahan. Mungkin terdapat perbezaan pendapat di kalangan kita tentang terjemahan Al Quran yang paling baik. Saya secara peribadinya mencadangkan agar pembaca membeli terjemahan Al Quran yang dicetak oleh Kerajaan Arab Saudi di dalam Bahasa Indonesia dan juga Tafsir Pimpinan al Rahman terjemahan Dr. Abdullah Basmeih yang dicetak oleh Jabatan Perdana Menteri Malaysia.

2- Peruntukkan waktu secara tetap sama ada harian atau mingguan untuk membaca beberapa ayat Al Quran berserta terjemahan. Tidak perlu terlalu bersemangat kerana selalunya semangat yang berlebihan tidak akan bertahan lama. Jika anda sekadar ingin membaca ayat Al Quran tanpa terjemahan, sememangnya digalakkan setiap hari dalam keadaan yang sederhana. Namun untuk membacanya berserta terjemahan, perlulah diberikan peruntukan waktu untuk ‘menghadamkan’ terjemahan dan maksud ayat-ayat yang telah dibaca. Mungkin pembaca boleh memperuntukkan masa untuk ayat-ayat daripada juzuk 30 kerana ia ayat-ayat yang sering kita baca dan hafal. Sebagai contoh, mulakan dengan surah al Ikhlas yang mengandungi 4 ayat dan diberi tempoh selama 3 hari untuk membaca, merenung dan memahami maksudnya sebelum berpindah kepada surah al Naas pula. Begitulah seterusnya.

Tidak semestinya anda mengikut susunan misalnya bermula daripada al Fatihah kemudian al Baqarah, Ali Imran dan seterusnya, atau bermula daripada al Naas kemudian al Falaq, al Ikhlas dan seterusnya. Matlamat kita ialah cuba memahami ayat-ayat Al Quran secara keseluruhan. Mungkin minggu ini kita ingin memahami maksud beberapa ayat daripada surah Yaasin dan minggu depan pula kita ingin mengetahui maksud beberapa ayat daripada surah al Kahfi pula. Apa yang penting, setiap minggu kita akan peruntukkan sedikit masa untuk memahami beberapa ayat dan sikap ini berterusan dengan penuh istiqamah.

3- Tandakan ayat-ayat yang kurang jelas maksudnya. Sememangnya kita tidak akan dapat memahami dengan jelas setiap ayat yang dibaca. Mungkin ini disebabkan oleh keadaan atau tumpuan kita semasa membacanya. Mungkin juga disebabkan ayat terjemahan itu tidak jelas dan mungkin juga disebabkan kita baru membacanya sekali tanpa benar-benar faham. Walau apa pun sebabnya, jangan biarkan ayat itu berlalu tanpa memastikan kita benar-benar faham maksudnya. Tandakan ayat tersebut dan peruntukkan beberapa hari atau lebih untuk mengkaji maksudnya dengan lebih jelas.

4- Wujudkan panel rujukan sendiri dengan menyimpan nombor telefon beberapa orang ustaz yang dirasakan mampu menghuraikan maksud ayat-ayat yang kurang jelas maksudnya tadi. Rujuk kepada mereka untuk mendapatkan jawapan yang lebih cepat dan mudah. Lebih cepat ialah dengan menulis sms dan dihantar ke telefon bimbit seseorang ustaz, misalnya anda tulis ‘Assalaamualaikum ustaz, apa maksud ayat 23 surah Luqman? Terima kasih’. Mungkin sesetengah ustaz tidak terus membalasnya kerana ingin mengkaji terlebih dahulu. Lihat, anda telah melakukan amal soleh dengan menyebabkan seorang agamawan membuka kembali buku dan kitabnya yang telah lama berhabuk di atas rak buku, hanya kerana satu sms yang ingin tahu tentang tafsir satu ayat daripada Al Quran.

5- Boleh juga mencari maksud ayat tersebut daripada terjemahan edisi yang lain ataumembeli buku tafsir Al Quran yang telah diterjemahkan. Kini terdapat banyak buku tafsir yang diterjemahkan dan yang paling baik setakat pengetahuan saya ialah terjemahan Tafsir Ibn Kathir. Buku terjemahan Al Quran juga terdapat dalam banyak versi sama ada di dalam Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris atau Bahasa Indonesia dan lain-lain lagi. Langkah ini mungkin memerlukan kepada perbelanjaan yang lebih untuk memiliki sebanyak mungkin terjemahan Al Quran, tetapi ia tetap berbaloi kerana tujuan kita amat mulia iaitu memahami Al Quran.

6- Pengulangan bacaan tafsiran atau terjemahan ayat yang sama dapat memberikan gambaran yang lebih jelas tentang ayat. Mungkin kali pertama anda membaca terjemahannya dan tafsirannya semasa pemikiran anda tidak berfokus dan tidak tenang disebabkan pelbagai masalah. Kali kedua pula anda membacanya dalam keadaan tenang dan tiada masalah. Pasti bacaan kedua akan lebih membantu anda memahami ayat tersebut, wallahu a’lam.

7- Sebolehnya cari kaset-kaset atau CD yang mengandungi huraian Al Quran daripada ustaz-ustaz atau mana-mana pendakwah. Mungkin anda sibuk dan tak sempat nak mendengar kuliah tafsir, maka bukalah radio atau belilah cd untuk anda belajar daripada dalam kereta atau gunakan alat seperti cd walkman atau mp4 untuk mempelajari tafsir Al Quran. Takkanlah waktu di dalam kereta hanya dengan mendengar lagu atau berita di radio sahaja?

8- Lebih baik lagi jika mempunyai tempat kuliah tafsir yang dihadiri secara tetap. Ini penting untuk menjadikan kita sentiasa istiqamah dalam mempelajari tafsir. Ustaz yang mengajar juga boleh kita jadikan sebagai rujukan tetap kerana kita akan sentiasa bertemu dengan beliau setiap kali tiba waktu kuliah.

9- Layari laman web Islamik yang menawarkan perkhidmatan untuk memahami ayat-ayat Al Quran atau boleh muat turun beberapa program yang mengandungi tafsir atau terjemahan Al Quran. Internet perlu digunakan sebaik mungkin terutama bagi mereka yang boleh ‘online’ semasa berkerja. Program tafsir juga boleh dimuat turun ke dalam laptop atau ke dalam alat seperti telefon bimbit atau telefon PDA yang canggih lagi memudahkan.

10- Cuba pelajari Bahasa Arab untuk lebih mendekatkan diri kita dengan maksud ayat yang dibaca. Hendak seribu daya. Saya secara peribadi telah bertemu dengan orang-orang yang tahu berbahasa Arab dengan mempelajarinya secara sendiri dan mereka bukanlah produk sekolah agama atau universiti di negara Arab.

Akhir kata, berdoalah kepada Allah SWT agar kita tergolong dalam kalangan orang-orang yang ingin mendalami ilmu Allah SWT terutamanya ingin mendalami Al Quran. Ingatlah, tiada keinginan untuk menambahkan ilmu agama adalah satu penyakit merbahaya. Kesannya pesakit ini akan terus hidup dalam keadaan jahil dan tidak bertambah ilmunya. Ingat pesan Rasulullah SAW :

Sebaik-baik kamu ialah orang yang mempelajari Al Quran dan mengajarnya...(Riwayat al Bukhari)

Disunting Oleh: Lokman Mohd Hashim
Sumber: JAKIM

Alahai sayang

Tadi sebelum tidur kite baca buku kan zareen.. Pastu zareen sembang dengan bebear ibu pun buat2 tido. Ibu saje nk tgk reaksi zareen.

Mungkin sbb musykil zareen kejut2 ibu banyak Kali, bukak mata n mulut ibu, gerakkan tangan ibu, picit pipi ibu tapi ibu diam je.

Lepas 10minit lebih kurang zareen tengok ibu takde response zareen pun mula nangis . teresak2.

Dalam hati ibu fikir, “camnila kot kalau aku betul2dah mati”.. Sian anak ibu Beria nangis.

Pastu ibu bukak mata Dan terus peluk zareen. Zareen nangis lagi kuat Dan cakap
“Ibu janganlaa..”
Ibu tanye, “jangan ape?”
“Ibu janganla tido lama-lama”

Alahai sayang…
*kite selalu kena ingat mati ,kerana mati adalah yg paling dekat dgn kite dan yang jauh dari kite adalah USIA.

Labbaikallah…

While doing my work just now, I typed Irfan Makki in the youtube and this is the song that I randomly chose until I saw the full lyric that really attracted me.. Subhanallah, this song really express what I feel currently. Missing the Baitullah so much eventhough i’ve never been there.

Focus on the lyrics ok :)

Miles away, oceans apart
Never in my sight, but always in my heart
The love is always there, it will never die
Only growing stronger, a tear rolls down my eye

Last night I search videos about Masjid Nabawi with Zareen before we slept. And I found this, the interior of Masjid Nabawi

I cried while watching this .. This heart long for the call..Allahuakbar

Remembering Ami….

Naz posted this song at fb and Ami’s smiles quickly went across my mind…

Ami used to be my BFF during form 1- form 3 at SEMESTI. We went through together all the ups and down during our teenage years. I was there in front of her when the news broke from our warden that her father had died.  still remember her face at that time. Baanyak sangat kenangan dengan dia. Lari2 balik prep malam, stay up kat bilik study, gi outing sama2, escape PJ berjemaah.. etc.

She has been a great friend of mine. Shared secrets, laughters and sadness of our school life.

Phototastic-2014-11-12-21-20-11

Ami, this is my second entry for you..[ read previous ] . I still can’t forgive myself for being the last to know the day u were gone. My phone was left at my in law’s place and being me, I never bothered to take it from there and it shocked me when it happenned..:( I knew the news after my mom went back from her office. I was there at the kampung at that time.. Rasa sangat ralat sbb kalau tau awal I will be the first to wait you from there..

Tak jangka ami nak pergi secepat ni…….

Ami, I really hope u left us in Husnul Khatimah after all the deeds that u have done all these while during your fought with the cancer. Sorry for I can’t be there during your last day. But at least we’ve met during Dora’s kenduri and we managed to catch up with each other. You looked glowing that night as far as I can recall. Tak nampak pun Ami sakit.

You’ve been a real fighter ami. Even me myself can’t bear with all the pain u’ve been through. Semoga sakit itu menghapuskan dosamu sahabat.

Ami, you’re still in our hearts..miss you so much~

Waheshna ya Rasool Allah

I’ve questioned for so long, tell me how could this be?!
How could we love someone whom our eyes have never seen?!
If he is truly dear to you
Follow him, and in Paradise you will be with him

My tears rolling down my cheeks when I first watch and heard this song..To understand the lyrics and feeling it inside my heart makes me miss our prophet even more…  The lyrics and video really express my thoughts and prayers.. Subhanallah.. guide me to do good for the sake of you..

For so many years my biggest dream has been
To visit the Chosen One even just once