Fitnah

Menonton 30minit bersama Ustaz Don tadi mengingatkan aku tentang seseorang yg persis yang pernah aku kenali ketika kecil…

Masih terngiang-ngiang seorang ustaz mengajar kami di sekolah agama tentang tafsir Al-Quran. Ayat demi ayat diterangkan dengan penuh pengertian maksud yang mudah untuk kami fahami. Ustaz juga mengajar kami tajwid melalui ayat-ayat yang di ajar. Terasa mudah diterima ketika beliau memberi tunjuk ajar. Ketika dia mengajar kami, aku menjadi lebih berminat dalam pengajian tafsir Al Quran ini walaupun ketika itu usiaku masih mentah.. Umurku baru 10tahun ketika itu. Tetapi nilai ilmu yang diajarkan kepadaku membuatkan hati ini seronok untuk mendalami ilmu dengan lebih mendalam.

Teringat satu ketika ,  selesai ustaz mendengar ayat hafazan Al-Quran olehku, aku terpandang Tafsir yang di bawa ustaz tertulis Labis di tepi sudut kitab itu. Aku bertanya “ustaz, asal dari Labis ke? Labis kat mana?” . Ingatkan Labis , Johor.. Rupanya Labis di Medan, Indonesia. Patutlah percakapan dia ada dialek orang seberang.

Satu hari…

Aku dengar rumours hangat diperkatakan ketika  sampai di sekolah agama petang itu…. Skandal ustaz dan pelajar Tahun 3! Siapa yang mahu percaya dengan rumours murahan macam ni. Tetapi oleh kerana ingin tahu kebenaran, kami provoke mangsa yang dikatakan itu supaya bersumpah tentang kebenaran dengan menjunjung Al Quran. so she did that and said it all true, those things that he did to her. We’re all jaws dropped. 

To make it short, all I heard was he had been expelled from our neighborhood… Kesian sangat.. Kami yang kanak-kanak hingusan ni terpinga-pinga dengan kes ni. Kesian ustaz itu.

So yeah, after watching Ustaz Don on the programme just now, I whatsapped my childhood buddies in our kampung whatsapp group. And finally I knew the truth. Semua itu adalah FITNAH yang tidak diketahui motifnya. Allahurabbi..Betapa besarnya dugaan yang ustaz hadapi. The so-called ‘victim’ from what I heard macam tak tau betapa besarnya kesalahan yang dia dah buat. Wallahualam. Aku cuma dapat doakan supaya dia sempat mintak pengampunan dari ustaz.

Dengarnya ustaz dah balik Labis. Kalau la dia masih ada mengajar aku sampai Darjah 6, mesti sekarang aku dah jadi Daie’ macam ustaz Don……Huu.. Allah swt lah yang menentukan ajal maut ,rezeki dan masa depan kita..Siapalah aku untuk predict masa depan diri sendiri. Wassalam

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s